Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


II.Ramszesz

2008.04.07

 II. (NAGY) RAMSZESZ ÉLETÉBŐL

 

 

A LEGNAGYOBB:

Talán nincs is olyan nép a Földön, akinek történelmében ne lenne egy olyan hős, aki mindenki mást elhomályosítva, már-már emberfeletti képességekkel rendelkezve, olyan korszakalkotó, történelmet formáló eseményeket gerjeszt, amelyek méltán emelik őt olyan magaslatokra, hogy neve soha el nem múlóan megmarad népe emlékezetében. Olyan történelmi hősök, mint: Julius Caesar, Periklész, Bonaparte Napóleon, Csin császár, Nagy Péter cár, (Szent) István királyunk és még sorolhatnánk.
Az ókori Egyiptom fáraóinak sorában több neves uralkodót is találunk; Narmertől kezdve, Dzsószeren, I. Jahmeszen át a hódító III. Thotmeszig többeket. De mind közül talán mégis a legnagyobb: II. Ramszesz.

II. Ramszesz cartouche-a

II. Ramszesz cartouche-a.

Ramszesz egyedülálló jelenség volt, márcsak külső megjelenését tekintve is. Szőke (!), lágy hajával, és daliás termetével igencsak elütött az Egyiptomban szokásos átlagtól. Múmiája, mely a mumifikációs eljárás során sokat zsugorodott, még így is 173 cm. Neve sokat sejtetően így hangzik: "Ramszesz, User-Maat-Ré, Setep-en-Ré(1), a Hatalmas Bika, Egyiptom Védelmezője, az Idegen Országok Megfékezője, az Években Gazdag, a Győzelmekben Nagy Amon Szeretettje".
Egy férfi, akitől az ellenségei rettegtek, akitől a nők extázisba estek, aki több gyermeket nemzett, mint bármely más fáraó előtte és utána, aki több templomot építtetett, mint az összes fáraó együtt, aki olyan hosszan uralkodott, hogy már halhatatlannak kiáltották ki, aki Mózest a sivatagba űzte, és aki alatt a zsidók meg sem próbálták elhagyni Egyiptomot, és végül szintén ő volt az, aki istennek kiáltotta ki magát, és ebben senki nem is kételkedett!

 

(

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.