Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szumátrai tigris

2008.03.26

Megjelenése

A legkisebb a ma élő alfajok közül. Testhossza 2,15-2,55 méter, testtömege 75-140 kilogramm. Csíkjai keskenyebbek a többi tigrisénél.

Elterjedése

Szumátra szigetének esőerdeit lakja. Jelenleg a tigris legdélebbre élő alfaja. (A korábban nála délebbre előfordult alfajok, a jávai tigris és a bali tigris mára már kihaltak.

Életmódja

Magányosan vadásznak, zsákmányuk főként a közepes termetű növényevők közül kerül ki, mint például az számbárszarvas, vaddisznó vagy banteng. Leginkább éjjel jár zsákmány után.

Szaporodása

A hím és nőstény csak a párzási időszakban találkozik egymással. A nőstény 103-105 napig tartó vemhesség után 2-6 kölyköt ellik. Kicsinyeit magányosan neveli fel.

Természetvédelmi helyzete

A tigriseket egykor leginkább bundájukért vadászták, számuk ezért fogyatkozott meg elsősorban. Nagy csapást mért rájuk a túlnépesedés, ami élőhelyének gyors elvesztését eredményezte. Szumátra szigetén jelenleg is igen intenzíven irtják az erdőket.

Újabban elsősorban egyes testrészeiért és csontvázáért pusztítják.

Míg az 1970-es években a szabadon élő állatok számát 1000 példány körülire tették, 1996-ban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) nagyjából 250 egyedre becsülte a szumátrai tigrisek számát. Jelenleg mindössze 400 példány él szabadon, míg a világ állatkertjeiben kb. 235. Természetvédelmi státusza: kihalástól közvetlenül veszélyeztetett

Magyarországon kizárólag a Veszprémi Állatkertben látható szumátrai tigris, egy fiatal hím.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.